DV Ježić Baška Voda

Podspiline 2,  Baška Voda, tel/fax: 021/ 620 444

 
 

Blagdan Sv. Nikole

Svaki prosinac u dječjem vrtiću  je tradicionalno najsvečaniji i najradosniji mjesec u godini.  Aktivnosti počinju obilježavanjem blagdana Sv. Nikole, zaštitnika Baške Vode. Tom prigodom je održana  radionica-pravionica «Snjegoviću dragi naš» na kojoj su roditelji i djeca sa svojim odgojiteljicama  zajedno napravili snjegoviće koje su objesili na bor postavljen  na baškovoškoj rivi. Kićenje bora je tradicionalni običaj koji se godinama ponavlja na sam dan Sv. Nikole poslije svečane mise i procesije.Dobri Sv. Nikola svake godine posjeti vrtićku djecu te budući da su djeca dobra i poslušna obraduje ih darovima. Djeca se posebno spremaju za dolazak Sv. Nikole , obraduju ga pjesmom i recitacijom, pišu mu pisma sa željama, pohvale svoje ponašanje tokom godine,  pospremaju igračke, slušaju roditelje, dobro i zdravo jedu tako da krampus nema posla u vrtiću , ostavi im samo pozlaćenu šibu kao uspomenu.
Ove  godine dolazak Sv. Nikole je bio poseban, došao je na motoru sa motociklistima  Moto kluba Baška Voda koji su posebno razveselili i darovali mališane.

Djeca sa svojim odgojiteljicama sudjeluju u dekoriranju prostora vrtića, kićenju bora i postavljanju jaslica. Danima se prave adventski vijenčići, sije se pšenica za Sv. Lucu,   izrađuju se božićni ukrasi, čestitke i prigodni darovi za najdraže. Djeca  s radošću privaćaju sve aktivnosti i uvode se u slavljenje kršćanskog blagdana . U hodniku se postavi bor i naprave jaslice oko kojeg se djeca rado  okupljaju   i pjevaju božićne pjesme. Vrtić za djecu organizira izvođenje prigodne besplatne  lutkarske predstave na kojoj se na prikladan način dočara svetost Božića , rođenje malog Isusa i pobjeda dobra nad zlom. Nakon predstave dobri djed Božićnjak obraduje djecu prikladnim darovima. Djeca se uživaju slikati sa djedom Božićnjakom koji je tako star i umoran od puta ali ima lijepu riječ za svako dijete.